Latino king

 

 

 

 

Originele Titel: Latino King

Titel: Latino king

Auteur: Bibi Dumon Tak/ Castel

Verschijningsdatum: 2010

Aantal bladzijden: 166

Uitgegeven bij: Lijsters 

Samenvatting: 

 

Castel begint al op jonge leeftijd met het verkopen van drugs. In het begin zijn dit kleine hoeveelheden crack die hij aan junks en hoeren verkoopt, maar hij ergert zich aan dit soort mensen en besluit cocaïne te gaan dealen. Hij rent zich rot voor zijn klanten maar verdient ook een hoop geld. Op een gegeven moment krijgt hij het aanbod om een reisje naar de tropen te maken om vervolgens op de terugweg drugs te smokkelen. Hij gaat op dit aanbod in en verdient zo een hoop geld. Wel neemt hij zich tijdens de reis voor dit nooit meer te doen.

Na een tijdje is zijn geld op en gaat hij op aandringen van zijn moeder op zoek naar een baantje. Zo belandt hij bij een garagebedrijf waar hij Faatje ontmoet. Faatje is ook bekend met drugssmokkelen en brengt Castel in contact met mensen die hem vragen opnieuw drugs te smokkelen. Castel gaat hier, ondanks zijn voornemens, op in en probeert drugs van de Dominicaanse Republiek naar Nederland te smokkelen. 

Deze keer wordt hij echter gepakt en belandt in de cel. De volgende dag wordt hij met een busje naar de gevangenis La Victoria gebracht. Het gaat er meteen hard aan toe want zijn medegevangenen proberen zijn spullen af te pakken. Castel staat zijn mannetje en dwingt hiermee respect af. Hij raakt bevriend met Cola, Daddy, Kleineman en Manolo. 

Wanneer blijkt dat Castel voorlopig nog niet vrij komt, komt zijn moeder hem opzoeken. Ze steekt hem en de andere gevangenen een hart onder de riem. Na een maand vertrekt ze weer terug naar Nederland. Castel krijgt een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd, maar omdat Castel dit niet vol denkt te kunnen houden begint hij een plan te beramen hoe hij uit de gevangenis kan ontsnappen. Ondertussen sluit hij zich aan bij de Latino Kings. Castel heeft toevallig een tatoeage van een kroon, het kenmerk van de Latino Kings. Na een inwijdingsritueel beschouwen ze hem als broeder.

Niet veel later wordt Cola ziek en door de slechte medische zorg komt hij te overlijden. Castel dient onder bescherming van de Nederlandse ambassade een klacht in, maar is vanaf dan niet meer veilig in La Victoria. Hij wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis, San Felipe, waar ook Faatje zich bevindt. Vanuit deze gevangenis probeert Castel te ontsnappen. Zijn advocaat raadt hem aan om zich te gedragen als iemand die niet toerekeningsvatbaar is. Tegen zijn wil in werkt Castel hieraan mee, maar wanneer de gevangenisdokter hem verteld dat er pas actie wordt ondernomen als hij er over een jaar nog zo aan toe is, stopt hij hiermee.

Samen met Kleineman, die inmiddels vrij is, en zijn moeder begint hij voorbereidingen te treffen voor een nieuwe ontsnapping. Castel moet opgenomen worden in het ziekenhuis en dit is de uitgelezen kans om te ontsnappen. De bewaking wordt afgeleid en hij wordt opgehaald door Broeder Dood, een lid van de Latino Kings en naar een appartement gebracht.

Dan breekt er een tijd aan dat hij zich koest moet houden, tot de politie niet meer met volle sterkte naar hem op zoek is. Er ontbreekt een stempel in zijn paspoort dus het is niet mogelijk om zo maar een vlucht naar Nederland te boeken. Uiteindelijk lukt het hem om via een boot naar Jamaica te vluchten. Zijn zus regelt papieren waarmee hij naar Nederland kan reizen. Na drie maanden op de vlucht te zijn geweest, belandt hij dan eindelijk weer in Nederland. 

Eenmaal in Nederland heeft hij nog vaak last van nachtmerries over de gevangenis. Hij heeft een baantje in een restaurant en ziet Faatje af en toe nog. Hij is tot op dat moment op het rechte pad gebleven maar voelt nog steeds een innerlijke strijd en de wil om makkelijk en snel geld te verdienen.

 

 

Titel beschrijving

 

Latino King is de naam van een lid van de gang de Latino Kings.  Castel wil ook bij die groep, het wordt eerst nog afgeraden, maar Castel negeert dit advies. Hij draagt een tatoeage van een kroon op zich en hierdoor denken de Latino Kings dat hij één van hen is. Castel ondergaat een inwijdingsritueel en is vanaf dat moment ook een echte Latino King.

 

 

 

Pergonages

 

Castel: Castel is een aardige/stoere jongen die graag vecht en geld verdiend. Hij heeft heel veel voor zijn moeder over en doet er alles voor om haar leven makkelijker te maken. Castel is 18 jaar en heeft een licht bruine huid. zijn haar is kort en heeft een gespierd lichaam. Hij maakt snel veel problemen en daarom is zijn bijnaam: Trouble


Mama Moeder Van Castel: Houd veel van haar zoon (Castel) doet er alles voor om bij Castel te zijn, ze is zeer bezorgd om haar zoon omdat, hij in de drugshandel zat, en daardoor in de gevangenis komt…

 

Faatje is een vriend van Castel: Collega bij het auto bedrijf waar Castel moest werken van zijn moeder zodat hij minder aan de drugs zit. Is een Surinamer die prachtig kan lachen. Hij is ook erg zelfverzekerd.

 

De kleine man Advocaat: kleine man is de advocaat van Castel, hij heeft lef en houdt ervan om risico’s te nemen. Hij zorgt ook dat Castel uit de gevangenis kan ontsnappen.

 

 

 

Gerne

 

het is een spannend  boek, en soms een beetje vies.

 

 

 

Plaatsen

 

Het hoofdpersonage, dat de goede voorzieningen van Nederland gewend is, belandt in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek. Alles is hier smerig en het recht van de sterkste geldt. Het hoofdpersonage moet hier aan wennen, maar gaandeweg het verhaal merk je dat hij zich aanpast aan deze nieuwe, harde omgeving. 

 

 

 

 

Tijd

 

Er worden geen exacte tijdsaanduidingen genoemd in het verhaal maar het is aannemelijk dat het verhaal zich in recente verleden afspeelt. Het taalgebruik is modern en ook de technische middelen die de personages tot hun beschikking hebben, zoals mobiele telefoons, zijn van deze tijd.

 

 

 

Vertelwijze

 

Het verhaal bestaat uit 45 korte hoofdstukken die niet in chronologische volgorde staan. De eerste drie spelen zich namelijk af wanneer Castel zich al in de gevangenis bevindt. Vanaf hoofdstuk 4 blikt hij terug op zijn jeugd en hoe hij in het drugsdealen is gerold. 

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief en de ik is in dit geval Castel. 

 

 
 
Motieven
 
Ouder-kindrelatie: de relatie tussen Castel en zijn moeder speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Castel gaat zijn moeder steeds meer waarderen en vergelijkt haar op een gegeven moment zelfs met God. Zij is zijn steun en toeverlaat. Zijn moeder voelt op haar beurt een onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon. Het maakt niet uit welke misdaden hij begaat, zij blijft hem steunen door dik en dun.

 

Godsdienst: Castel vertelt in het verhaal verschillende malen over zijn relatie tot God. Hij bidt bijvoorbeeld tot God wanneer hij zijn eerste drugssmokkel doet. Hij zweert dan dat als God hem hier goed doorheen laat komen, hij het nooit meer zal doen. Hier houdt hij zich uiteraard niet aan en wanneer hij de tweede keer wordt gepakt, denkt hij dan ook dat het de wraak van God is.

 

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang: eenmaal in de gevangenis, verlangt Castel naar zijn vrijheid. Dat is niet zo gek, want de omstandigheden in de gevangenis zijn erbarmelijk en het leven is er hard. Wanneer hij zijn vonnis krijgt te horen, 8 jaar celstraf, wordt hij hier zo moedeloos van dat hij besluit te ontsnappen.

 

Corruptie: in de gevangenis is er veel sprake van corruptie. Vooral de bewakers, die toch een voorbeeldfunctie hebben, zijn erg corrupt. Drugs die van gevangenen wordt afgenomen wordt door de bewakers verkocht.

 

Schuld (gevoel): Castel kampt met een schuldgevoel, vooral tegenover zijn moeder. Hij weet dat het niet goed is waar hij mee bezig is wanneer hij drugs dealt, maar toch kan hij er niet mee stoppen. Ook wanneer hij in de gevangenis zit, voelt hij zich schuldig omdat zijn moeder al haar spaargeld besteedt aan een advocaat om hem vrij te krijgen.

 

 

 

Auteur 

 

Toen Dumon Tak voor haar boek Rotjongens gedetineerde jongeren interviewde, ontmoette ze Castel. Ze besloten samen zijn gebeurtenissen op te schrijven, maar niet alles is ook daadwerkelijk gegaan zoals het in Latino King staat. Dumon Tak zegt hier zelf over: 'Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven.' Hiermee bedoelt ze dat ze schrijft over dingen die ook echt gebeuren of gebeurd zijn. Ze heeft ook haar eigen ervaringen kunnen verwerken in Latino King omdat ze jarenlang vrijwilligerswerk in een jeugdgevangenis heeft gedaan. Inmiddels heeft zij drie Zilveren Griffels en een Gouden Griffel gewonnen.

 

 

 

Mening

 

Latino King is een realistisch en daardoor extra aangrijpend verhaal. Je krijgt als lezer een duidelijk beeld van hoe het er aan toe gaat in de gevangenis in een land waarin de voorzieningen minder goed zijn geregeld dan in Nederland. Het verhaal is al spannend, maar doordat Castel besluit te ontsnappen uit de gevangenis wordt het verhaal extra spannend.